Dragi Sudionici i Gosti Konferencije,
u ime organizacijskog odbora konferencije, 
u ime qSPORTa kao su-organizatora i 
u svoje osobno ime...
Želio bi vam zahvaliti na odazivu za sudjelovanje 
te se ukratko osvrnuti na Zašto, Kako i Komu 
je namijenjena ova konferencija.

ZAŠTO qSPORT, SPLIT, HRVATSKA ?

#1 qSPORT je društvo sportske rekreacije za queer zajednicu koja se identificira  šire od uskog određenja rodne pripadnosti uduči ili seksualne orijentacije.
Biti queer znači biti manjina koja je svijesna svoje pozicije u normativnom sustavu sporta i imati potrebu za artikulacijom i emancipacijom proaktivno kroz samo-organiziranje i solidarnost.
Kao takvima postojeće sportsko okružje nije idealni okoliš za emancipaciju i integraciju, već polje izazova u kojemu se posebnim naporima stvaraju sigurni prostori prihvaćanja i osnaživanja.

#2 qSPORT je danas prva i najveća organizirana queer sportsko-rekreacijska zajednica u regiji te iako je administrativno registrirana u Zagrebu, svoj inicijalni momenat i pionirski rad ima u Splitu. Prva dva inicijatora a zatim i prvi treninzi i konačno prvi (odbojkaški) tim koji je nastupio za Hrvatsku na EuroGames Utrecht (osvojio zlato) bio je upravo iz Splita. Dugi niz godina splitski
ogranak qSPORTa je bio jedini organizirani oblik LGBTQ socijalizacije, a i sada je jedina autentično
lokalna queer inicijativa.

#3 Hrvatska je kao sudionik regionalne dinamike Jugo Istočne Europe i skori član EU unije u jedinstvenoj situaciji u kojoj povezuje veliku regiju od 20 miliona ljudi koja je dijelila dugu povijest, ekonomiju i kulturu 90godina. Organiziranjem Konferencije u ovom partnerstvu i opsegu, EGLSF, CoE/EPAS i qSPORT rade presedan za koji se nadamo da će imati nastavak u budućnosti te pozitivno rezonirati kako u regiji i tako unutar EU.


KAKO je došlo do konferencije?

Konferencija je nastala kao plod suradnje tri organizacije čiji je raspon od Europskog institucionalnog okvira, preko pan-europske mreže organizacija, do trans-lokalne grass-root koordinacije. Vijeća Europe kroz EPAS radi na međudržavnoj suradnji u polju sporta i promicanja europskih vrijednosti, dok Europske Gaj i Lezbijske Federacije umrežava sportska društva, klubove, neformalne inicijative i pojedince u polju LGBT sporta i borbe protiv homofobije u sportu,
a qSPORTa nacionalno i regionalno radi kao inkubator i podrška za uspostavu, jačanje i djelovanje LGBTQ sportsko-rekreativnih inicijativa, te propitivanje i razvoj sporta iz pozicije queer zajednice i mreže partnera.

2012 je godina koju je EPAS tematski posvetio pitanju homofobije u sportu, te je u suradnji sa EGLSFom planirao seriju konferencija koje se bave tom tematikom. Splitska konferencija je prva u nizu a sljede joj konferencija u Budimpešti i Utrechtu. EGLSF je pak usljed opće dinamike razvoja LGBTQ sportskih inicijativa u post-socijalističkim zemljama, odlučio uz EuroGames 2012 u Budimpešti - održati svoju godišnju skupštinu u Splitu. qSPORT je nakon niza godina rada na regionalnom razvoju i zastupanju regionalne perspektive u internacionalnim tjelima odlučio ojačati direktne kontakte između svih razina i konteksta svog djelovanja u zajednici, stručnim i institucionlanim okvirima.


KOMU je namjenjena konferencija?

Konferencija je namjenjena istovemeno i policy makerima, akademskim, profesionalnim sportskim stručnjacima, ali i aktivistima, navijačima, sportašima i rekreativcima. Namjenjena je prvenstveno onima koji su spremni propitivati kritički i konstruktivno sve razine i ustroje sporta, te koji se ne distanciraju od društvene odgovornosti sporta kroz retoriku 'autonomije' i neutralnosti.  Konferencija je namijenjena svima koji će poticati promjene u sportu obzirom na kontekste u kojima djeluju i sa ciljevima u inkluzivnijim, raznovrsnijim i održivijim modelima sporta.

Nadamo se da će ovom konferencijom vaš rad u i oko sporta dobiti novi impuls kako kroz uvid u meta problematike, tako i kroz praktična saznanja i uvide o iskustvima drugih, te da će vas potaknuti da gleda na sport i kao polje kreativnosti, transformacije i eksperimenta!