Press and media‎ > ‎

#1 Najava Konferencije Split-2012 Conte[s|x]ting SPORT

posted Dec 30, 2011, 6:29 AM by Zeljko qSPORT   [ updated Mar 1, 2012, 2:43 PM by Unknown user ]
U petak, 2.3.2012 u prostorima Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu, održat će se nesvakidašnja međunarodna konferencija o sportu, koja umjesto uobičajenih pitanja konkurencije, rezultata i dostignuća u sportu (iz kineziološke, ekonomske ili menadžerske perspektive) stavlja težište na sport kao društvenu vrijednost. Pod engleskim nazivom "Contesting/Contexting SPORT" - konferencija za inkluzivniji, raznovrsniji i održiviji sport, ovaj skup razmišlja o izazovima sporta, stavljajući ga u specifične kontekste (seksualnih, rasnih, etničkih, tjelesnih) manjina ili pak većina (žene, rekreativci, stariji) - ali onih većina koje su isključene iz središta sustava sporta.

Iako se polje institucionalnog sporta nerijetko poziva na svoju autonomiju i neutralnost, teško je zamisliti sport kao potpuno apolitičnu sferu ljudskog djelovanja. Zbog njegove hiperkomercijalizacije i estradizacije o sportu se više ne može govoriti samo kroz prizmu zdravog duha i tijela, već i sa stanovišta socijalnih kategorija - najčešće identiteta ili klasne pripadnosti.  Te teme obrađene su kroz mnogobrojne radionice, radne sastanke i diskusije stručnjaka i uključuju perspektive predstavnika europskih i nacionalnih institucija, mrežnih projekata, aktivističkih kampanja i inicijativa, te zajednica rekreativaca, ali i navijača, znanstvenih istraživača i novinara.  U popratnom programu konferencije održat će se i izložba na temu sporta koja daje uvide u sport i prezentira umjetničke vizije o sportu kao aktivnosti koja postavlja pitanja estetske prirode.

Ključne smjernice za rasprave (keynotes) će, osim naše Ane Sršen, postaviti i jedan od najboljih britanskih košarkaša svih vremena John Amaechi, inače doktor psihologije i borac za prava manjina, te srpski nogometaš i višegodišnji kapetan FC Basel Ivan Ergić, koji se redovito kritički izjašnjava o sportu analizirajući ga znalačkim tumačenjem suvremene filozofske misli.  

Konferenciju su-organizira Vijeće Europe (tj. EPAS tijelo za sport), Europska Gay i Lezbijska Sportska Federacija, qSPORT društvo sportske rekreacije, a sve uz podršku njemačke zelene političke fundacije HBS u Hrvatskoj.
Comments